Israël|Een dag in bruisend Tel-Aviv

Omdat ik zo lang in Jeruzalem ben blijven hangen werd mijn verblijf in Tel-Aviv drastisch ingekort tot slechts een enkele dag. De mystiek in de oude stad van c was verslavend en ik voelde enige weerstand om terug te keren naar de moderne stad; daar waar alles ‘gewoon’ werkt. Ik was moe van het dagenlang vroeg opstaan de afgelopen week, maar vond dat ik Tel-Aviv toch in ieder geval een kans moest geven. Ik stippelde een route uit langs de highlights van de highlights en ging wederom vroeg uit de veren. Met als eerste stop, het husselende en busselende Carmel Market!😊

Carmel market
En het begint gelijk goed, want op de weg naar Carmel Market kom ik langs een gezellige vlooienmarkt waar zelfgemaakte sieraden, beeldhouwwerk en allerhande andere accessoires verkocht worden. Zo gemoedelijk als het op de vlooienmarkt is, zo druk is het op Carmel Market in de straat ernaast. Honderden mensen wurmen zich door het maximaal twee meter brede pad dat aan beide kanten omringd wordt door tientallen kramen. Hier wordt werkelijk ALLES verkocht. Kleding, parfums, posters, souvenirs, eten, drinken, you name it, het is er. Kooplieden schreeuwen de toehoorders hun beste prijzen toe, locals slaan groenten en fruit in en toeristen proberen hun beste afdingtechnieken uit op de overprice-te souvenirs. Na tien minuten heb ik genoeg van de drukte en schiet door twee kraampjes een aangenaam rustig zijstraatje in.

Alma beach & boulevard
Twintig minuten lopen vanaf het aangename zijstraatje en ik bevind me op de boulevard van Alma Beach. Hier loopt men hard en fietst men elektrisch. Wie geen zin heeft om zich in te spannen picknickt of leest een boekje. En dat kan op het strand of in het Charles Clore Park dat ernaast ligt en langs de gehele lengte van de boulevard welkome beschutting biedt tegen de zon.

Oude haven & oude stad
Als ik de boulevard afloop kom ik uit bij de oude stad van Tel-Aviv. De oude stad is niet meer dan een vierkant plein en een paar ministraatjes die je bij de oude haven brengen. De oude stad an sich is niet heel bijzonder, maar de haven des te meer. Helaas staat dat ook in iedere reisgids en stikt het er dan ook van de toeristen. Aan de kade liggen tal van restaurantjes waar menigeen bezoeker geniet van de lunch, wijn en het uitzicht over de aangemeerde vissersbootjes. Je ziet er bovendien hoe de vers gevangen vis schoongemaakt wordt en in de hongerige monden van diezelfde toeristen verdwijnt.

Karkassen & een expositie
Wanneer je de kade helemaal afloopt kom je bij de oude industriële pakhuizen (of beter gezegd de karkassen daarvan) terecht. Heel cool!😊 Per toeval loop ik een van pakhuizen binnen waar net de opening van een expositie plaats vindt. De expositie staat in het teken van de alledaagse en niet-alledaagse (denk aan een ambassadrice voor de vrouwenrechten) Palestijn. De foto’s zijn gemaakt door zowel Palestijnse als Israëlische fotografen, en dat is bijzonder. De fotografen zijn natuurlijk aanwezig en vertellen enthousiast over het verhaal achter hun werk.

Nog meer vlooienmarkt..
Vlakbij de oude haven ligt nog een vlooienmarkt (of pishpeshuk) waar het net zo druk is als in Carmel Market, maar door de bredere straten is het hier toch net iets beter toeven. In de kleine straatjes rondom de vlooienmarkt stikt het van de pop-up cafeetjes en restaurantjes. Buiten zorgt een DJ voor een chill achtergrondmuziekje en gekleurde lichtjes voor een gezellige sfeer.

Lunch, lezen en dromerij❤
Ik sla lunch in bij een klein supermarktje en loop terug naar het strand, waar ik neerplof met een boek. Al boeklezend en etend kijk ik mensen. Om me heen zitten groepjes scholieren, doen mensen yoga of frisbeeën. Genoeg te zien dus, maar tegelijkertijd heerlijk rustig. Ik laat mijn gedachten over de afgelopen week in Israël en Palestina gaan en denk aan hoeveel ik gezien heb: al dat moois in Jeruzalem, zwemmen in de dode zee, de zon op zien komen in Massada, de street art op de West Bank Barrier in Bethlehem, de authentieke souq van Nablus, de bijzondere ontmoeting in het vluchtelingenkamp van Jenin en het daarbij in groot contrast staande never sleeping Tel-Aviv.

Fancy Wijnbarren & Rock Bands
Die avond eet ik bij een überhippe Franse wijnbar (het Peace in the World restaurant, dat idd net zo duur is als het klinkt) en kom ik per toeval terecht bij een optreden van Monica’s Sex, een Israëlische soft rock band met roots in Tel Aviv. Ik kijk toe hoe de Tel-Avivenaren uit volle borst meezingen en ben zelf ook al snel verkocht. Ik begrijp uiteraard niets van de lyrics, maar volgens de jongen naast me is dat misschien maar beter. Als ik aan het einde van de avond moe maar voldaan in mijn hostelbedje stap download ik nog even snel twee van hun albums voor in het vliegtuig. Al met al een perfecte afsluiting van een lange dag in Tel-Aviv, dat zeker de moeite waard is om een dagje te ontdekken.

In Israël bezocht ik naast Tel-Aviv ook Jeruzalem en in Palestina onder meer Nablus en Jenin en Bethlehem waarover ik ook blogde.

4 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s