Israël|5x Must-see in Jeruzalem!

Tijdens mijn reis door Israël heb ik Jeruzalem tot homebase gemaakt. Het was vanuit hier dat ik een trip maakte naar Palestina, de Dode Zee, Massada en Bethlehem.  Al met al ben ik er vijf nachten geweest (en dat is serieus veel voor mijn doen) en heb ik op het allerlaatste moment nog een nacht bijgeboekt omdat ik de stad gewoon nog niet achter me kon laten. Om Jeruzalem echt recht te doen heb je zeker drie volle dagen nodig. Hieronder vijf highlights die je in die drie dagen in ieder geval moet bezoeken!😊

1. De klaagmuur: by day…
De klaagmuur (zie coverfoto) is waarschijnlijk de bekendste plek in Jeruzalem, misschien wel in heel Israël. De zacht zingende en bewegende ‘klagenden’ in hun conservatieve donkere kledij, roepen een zekere mystiek op. Nadat ik op mijn eerste dag in Jeruzalem mijn backpack in het hostel had gedropt, zette ik dan ook meteen koers naar de oude stad. Aangekomen bij de muur besloot ik de security check te laten voor wat het was en het hele tafereel rondom ‘the wall‘ vanaf een afstandje te aanschouwen. Het was een drukte van jewelste bij de muur met mensen die kwamen bidden (mannen links, vrouwen rechts) en hordes toeristen.

AND by night!! ❤
’s Avonds was de plek zo mogelijk nog magischer. Ik besloot me toen wel langs de veiligheidspoortjes te begeven en door te lopen tot aan een anderhalve meter hoge afscherming, zo’n twintig meter bij de muur vandaan. Voor de afscherming is een opstapje gemaakt, zodat de toerist het hele schouwspel vanaf een gepast afstandje kan bekijken. Als kers op de taart had ik die avond het geluk een feestelijke gelegenheid te mogen aanschouwen (ik had niet het lef om te vragen wat er gevierd werd), waarbij mannen en vrouwen gezamenlijk (vóór de afscherming) dansten en zongen. Heel bijzonder en mooi om mee te maken.

2. Temple Mount/Dome of the Rock
De Temple Mount is een heilige plek voor Joden en Moslims. En ik weet niet zeker of het daardoor komt, maar de sfeer op deze plek is nogal grimmig. De overijverige bewakers zijn constant bezig de nietsvermoedende (en geenszins kwaadwillende) toeristen toe te schreeuwen over hetgeen hier STRIKT verboden is. Sommige mensen kiezen er daarom voor om de plek niet te bezoeken. Ik vind dat je de de Temple Mount gezien moet hebben als je naar Jeruzalem gaat. Je kunt je bezoek veraangenamen door wat voorzorgsmaatregelen te nemen: kleed je kuis (lees: geen blote schouders, rug en benen) en stel je erop in dat je je reisgezelschap een paar uur niet mag aanraken. Knuffelen mag niet, elkaar omarmen voor op de foto mag ook niet. En daar kun je van vinden wat je wilt, maar het is nu eenmaal zo. Als je je erop in stelt valt het allemaal best mee.

Omdat meer mensen de Temple Mount een must-see vinden stond ik als een ijverig studentje al om 7:00 in de rij voor een nog gesloten poort. Dat lijkt misschien extreem vroeg (en dat is het ook🙈), maar het is wel de meest tijd-efficiënte optie. Om 7:30 gaan de deuren open en om 7:40 was ik (na een uitgebreidere security check) binnen. Ik heb horrorverhalen gehoord van mensen die uren in de rij staan, en soms helemaal voor niets, want om 13:30 sluit de Temple Mount alweer, ook als je al sinds 10:00 stond te wachten. En dat is iets wat je zeker moet willen voorkomen met je gelimiteerde tijd in Jeruzalem!

Met name de Dome of the Rock vond ik ontzettend mooi, evenals de ‘Scales of Souls’ waar de zielen van de doden gewogen zouden worden. Helaas kon ik als niet-moslim de Al-Aqsa Moskee en de Dome of the Rock niet van binnen bezichtigen. Desalniettemin is een bezoek zeer de moeite waard, al is het maar om even te ontsnappen aan de drukte van de oude stad (als de bewakers een beetje meewerken dan).

3. De Souq ❤
De geuren, de kleuren, de schreeuwende kooplieden, de übernauwe straatjes. Ze maken dat je er eigenlijk gewoon even doorheen moet lopen. Om vervolgens hopeloos te verdwalen.. Kaart meenemen heeft geen zin, vroeg of laat gebeurt het toch. Komt het niet door je eigen belabberde navigatieskills, dan wel door je telefoon die de wirwar van straatjes en steegjes navigatiewise niet trekt. Wanneer je de souq bezoekt kunt je het beste de oude stad via ‘Damascus Gate’ in gaan, zodat je direct de souq in loopt. Als je toch in de souq bent zou je ook de Via Dolorosa (de route die Jezus na zijn veroordeling met het kruis aflegde) kunnen lopen. Je moet dan wel SERIEUS goed tegen drukte kunnen en zeker niet claustrofobisch zijn aangelegd. Loop ook vooral niet door de souq als je haast hebt, dat levert gegarandeerd irritatie op (ja, ik spreek uit ervaring). In dat geval kun je beter buiten de oude stad omlopen en via een van de vele gates in de buurt van je bestemming weer naar binnen lopen. Of je hebt gewoon even geen haast, is ook weleens lekker..😊

4. Yad Vashem
Ik ben geen museummens, dus het feit dat dit museum over de Holocaust op dit lijstje staat zegt veel. Ik heb een groot deel van een van mijn middagen in Jeruzalem hier doorgebracht en alhoewel je hier information wise met gemak een dag door zou kunnen brengen, is er only so much the mind can take. Ik vond m’.n. de ‘Hall of Names’, waar de namen van de zes miljoen slachtoffers bewaard worden, en het ‘Children’s Memorial monument’ indrukwekkend.

5. Uitzicht vanaf de Mount of Olives & de Joodse begraafplaats
De views over Jeruzalem met op de voorgrond de Joodse begraafplaats zijn spectaculair. De duizenden witte grafstenen zullen je misschien even doen duizelen, maar één blik op de gouden Dome of the Rock en je vindt je balans weer terug. De klim naar boven is goed te doen, maar je kunt ook een taxi voor 10 shekel nemen.

Mocht je stiekem toch nog een beetje tijd over hebben, dan zou ik zeker ook een kijkje nemen bij de Four Sephardic Synagogues en de Machane Yehuda markt. Zelf had ik er helaas geen tijd meer voor, maar je kunt ook een hele coole wandeling over de stadsmuren van de oude stad maken. Op deze reis bezocht ik naast Tel-Aviv in Israël ook Bethlehem en twee noordelijke steden in Palestina: Nablus en Jenin. 😊

4 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Leonie Vis schreef:

    Heel leuk om te lezen Iris! En gelijk maar op mijn lijstje zetten van nog te bezoeken plaatsen/landen!! 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s